İnsan vücudu sağlıklı bir şekilde çalışabilmek adına vitaminler kadar minerallere de ihtiyaç duyar. Vücut fonksiyonlarının tam anlamıyla yerine getirilmesinde görev alan mineraller, vücutta tek başına oluşturulamaz. Doğada bol bol yer alan mineraller, vücuttaki görevlerini yerine getirebilmesi adına besinlerden elde edilebilir. Her ne kadar vücudumuzda yaklaşık %4’lük bir orana sahip olsa da sağlıklı bir vücut işleyişi için gerekli miktarda mineral insanların olmazsa olmazıdır. Peki, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz mineral eksikliği tam olarak nedir?
Mineral Eksikliği Nedir?
Vücudun düzgün çalışması için gerekli olan miktarda mineral günlük beslenme ile alınamadığında ya da vücutta yer alan mineraller yeterince emilip kullanılamadığında mineral eksikliği ortaya çıkar. Sağlıklı ve dengeli beslenen bireylerde mineral eksikliği pek gözükmese de artık modern hayatta sık rastladığımız dengesiz beslenme şekillerinde ortaya çıkması daha muhtemeldir. Mineral eksikliği yalnızca tek çeşit mineral için geçerli değildir, farklı minerallerin eksikliği görülebilir. Örneğin; demir eksikliğinin yanında çoğu kez magnezyum eksikliği ya da çinko eksikliği gibi çeşitli yetersizlikler olabilir. Metabolizma işlevleri ve vücudun görevlerini yerine getirmesinde gerekli olan minerallerin eksikliği vücutta bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Mineral Eksikliğinin Belirtileri
Belirttiğimiz üzere vücuttaki mineral eksikliği farklı minerallerden kaynaklı olabilir. Her mineralin vücuttaki etkisi farklı olduğu gibi mineral eksikliğinin de belirtileri birbirinden farklıdır. Genel olarak en sık görülen mineral eksikliklerinin başında magnezyum eksikliği, çinko eksikliği, kalsiyum eksikliği yer alır.
Magnezyum Eksikliği Belirtileri
Magnezyum, insan vücudundaki en önemli minerallerin başında yer alır. Vücudumuzda 300’ü aşkın enzimin çalışması için gerekli olan magnezyumun yeterli miktarda alınması gerekir. Magnezyum eksikliğinin ilk belirtileri arasında halsizlik ve yorgunluk yer alır. Bu belirtilere ek olarak magnezyum eksikliği iştahsızlık, kusma ya da bulantı gibi bulgularla ortaya çıkabilir. Magnezyum eksikliği daha ileri dönemlerde sık kramplar, şiddetli kas ağrıları, sık tekrarlayan baş ağrıları, dikkat bozuklukları, tansiyon yüksekliği olarak görülebilir. Vücutta bu belirtiler yer alıyorsa magnezyum değerlerinin ölçülmesi yararlı olacaktır.
Çinko Eksikliği Belirtileri
Çinko minerali vücudumuzdaki dokularda, metabolizmada, yağ ve karbonhidrat üretiminde önemli bir rol oynar. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Bu sebeple çinko eksikliğinin belirtilerinin başında da yaraların uzun sürede iyileşmemesi, saç dökülmesi, nedensiz kilo kaybı yer alır. Bunlara ek olarak, büyümenin yavaşlaması, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve ishal gibi diğer yaygın faktörler de çinko eksikliğinin belirtileri arasındadır.
Kalsiyum Eksikliği Belirtileri
Her ne kadar kalsiyum mineralinin diş ve kemik sağlığı açısından önemli olduğu bilinse de sinir hücrelerine de büyük bir katkısı vardır. Kasların kasılma ve gevşeme hareketlerinin yönetilmesinde ve kalp ritminin düzenli atmasında etkilidir. Kalsiyum eksikliği; kemiklerde görülen problemlerin yanında kaslarda kasılma ve ağrı yaşanması, kalp ritminde bozukluk gibi belirtiler gösterebilir. Ayrıca, tırnakların güçsüzleşmesi, çabuk kırılması ve geç uzaması da kalsiyum eksikliğinin belirtileri arasındadır. Değişken ve çok uçlarda yaşanan duygular da kalsiyum vitamini eksikliğinin başlıca belirtilerinden olabilir.